Προσδιορισμός pH/ελεύθερων οξέων στο μέλι

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον προσδιορισμό pH/ελεύθερων οξέων στο μέλι
Η οξύτητα του μελιού οφείλεται στα οργανικά οξέα που περιέχει (τρυγικό, κιτρικό, οξαλικό, οξικό, κ.λ.π.) καθώς και στο νέκταρ και τις εκκρίσεις μελισσών. Η φυσική οξύτητα του μελιού μπορεί να αυξηθεί με την αποθήκευση και την ωρίμανση του μελιού, καθώς και κατά τη ζύμωση.
Η μέγιστη τιμή ελεύθερης οξύτητας σε όλα τα είδη μελιού είναι 50 meq/kg (εκτός από το μέλι ζαχαροπλαστικής που έχει όριο 80 meq/kg), όπως ορίζεται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό.
Το pH του μελιού κυμαίνεται μεταξύ 3,5 και 5,5 ανάλογα με τη βοτανική του πηγή, το pH του νέκταρος, του εδάφους ή του φυτού και τη συγκέντρωση οξέων και ιχνοστοιχείων. Σημαντικές αποκλίσεις από τις συνήθεις τιμές pH μπορεί να υποδηλώνουν ζύμωση ή νοθεία του μελιού, ενώ επίσης το pH δύναται να επηρεάσει το σχηματισμό άλλων συστατικών, όπως την HMF στο μέλι.
Η εγκυρότητα, η αξιοπιστία καθώς και η ταχύτητα των αναλύσεων αποτελούν το κύριο μέλημα του άρτια εκπαιδευμένου προσωπικού της Interfind.

Εμπιστευθείτε μας για να ελέγξετε τα χαρακτηριστικά του δείγματός σας, όπως το χρώμα μελιού και η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα.
